vrijdag 26 september 2014

Zoete broodjes bakken ...Morgen vertrekken we met een bus vol kleine en grote atleten naar Amstelveen. Naar het NK Estafette, niets stoerder dan daar aan meedoen, vindt mijn jongste zoon. Tussendoor gaan we lekker met zijn allen lunchen en iedereen neemt wat mee. Wij nemen deze zoete broodjes mee. Eigenlijk Chelsea buns met een twist van kaneel. Ben benieuwd of ze in de smaak gaan vallen. De achterblijvers hier in huis beginnen nu al te zeuren; moeten ze echt allemaal mee naar Amstelveen? Kunnen we er niet een paar voorproeven? En kun je er dan ook niet een paar achter laten?

Chelsea Buns

Deeg

175 ml melk
50 g ongezouten boter
450 g bloem
1 tl zout
3 el suiker
7 g instantgist
1 ei (m)

Vulling
50 g gesmolten ongezouten boter
2 el kaneel & 175 g donkere basterdsuiker gemengd in een kommetje
150 g rozijnen en krenten

Glazuur
wat gesmolten boter
3 el ahornsiroop
fijne kristalsuiker

Verwarm de oven in de tweede rijs voor op 200 graden.
een bakplaat een rechthoekige bakvorm (21 x 25)

Meng in een mengkom de bloem, het zout en de gist. Verwarm de melk samen met de boter zachtjes in een steelpannetje tot de boter gesmolten is. Let op dat het niet te warm wordt. Als het vrij warm is, even laten afkoelen tot lauwwarm. Daarna het ei er doorheen klutsen. Een kuiltje in het bloemmengsel maken en hier het melkmengsel in scheuten in gieten. Daarna het mengen en kneden tot een soepel deeg. Dit deeg laat je een uur rijzen in de eerste rijs.

Na het uur rijzen verdeel je het deeg in twee stukken en rol je ieder stuk uit tot een mooie rechthoekige lap van ongeveer 38 bij 13 cm. Kwast de gesmolten boter over de lap, strooi de basterdsuiker met kaneel er over en daarna de rozijnen. Rol de lap vanaf de lange kant op en snijd er acht stukjes van. Leg deze op hun kant op de bakplaat of in de bakvorm. Laat de broodjes nog 30 tot 40 minuten narijzen. In deze tijd kun je de oven voorverwarmen. Daarna bak je ze in 20-25 minuten goudbruin. Je haalt ze even uit de oven en kwast ze in met de gesmolten boter vermengd met de ahornsiroop en bestrooit ze met de suiker. De broodjes gaan voor 5 minuten terug in de oven. Daarna af laten koelen op een rooster of gelijk warm opeten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten