vrijdag 11 april 2014

Zin in scones ...



Ineens had ik enorme zin in scones. Met lunchtijd in zicht, gauw een recept opgezocht en aan de slag gegaan. Het recept vond ik in 12 maanden lekker eten van Albert Heijn. Dit recept was zonder rozijnen, dus die heb ik zelf toegevoegd, gewoon een handje vol. Deze keer geen ronde scones, maar vierkante. Je drukt je lap deeg plat en snijd er gewoon vierkantjes van. Wel zo makkelijk, geen restjes die je opnieuw kneed en weer moet uitsteken. Hoe meer je het deeg voor scones kneed, hoe vaster ze worden. Door zo kort mogelijk te kneden blijven ze lekker luchtig. Het deeg is vrij nat en kleverig, maar laat je niet verleiden er veel bloem of bakmeel bij te doen voor een droger deeg, dan worden de scones ook vrij droog. Mijn planning was goed, toen de jongens uit school kwamen, haalde ik de scones uit de oven. Kruisbessenjam en crème fraîche er bij, smullen maar.

Scones

200 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
2 el suiker
75 g harde boter in kleine stukjes
snuf zout
een hand rozijnen of ander gedroogd fruit in kleine stukjes
1 ei los geklopt
60 ml karnemelk (ik heb er een scheut bijgegooid en gekeken of het deeg later nog iets meer nodig had)

jam 
crème fraîche 

ingevette bakplaat
oven voorverwarmen op 225 graden

Bakmeel, bakpoeder, suiker, zout en boter in de kom doen en de boter met je vingertoppen door het meel wrijven, net zo lang totdat je een kruimelig deeg hebt. Eerst een hand rozijnen of ander gedroogd fruit er door heen mengen. Daarna het ei en een scheut karnemelk bij het deeg en dit snel tot een samenhangend deeg kneden. Niet te lang kneden. Zodra het samenhangt (ook al is het nog kleverig) er op een bebloemd aanrecht een mooie rechthoekige plak van 2 cm dik van maken. De plak in acht gelijke stukken verdelen. De stukjes een beetje bij vormen met de hand en op je bakplaat leggen. Ongeveer 15 minuten bakken in voorverwarmde oven. Als ze goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant tikt, zijn ze gaar. Even af laten koelen en daarna met jam en crème fraîche opeten. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen