maandag 27 augustus 2012

Battenburg

Sommige lekkernijen blijven je hele leven bij je. Battenburg cake is er een van mijn man. Met een Engelse moeder was dit voor hem een lekkernij die samenhing met zijn familie aan de andere kant van het kanaal. Inmiddels zijn ook de jongens deze cake erg gaan waarderen. Het resultaat is dat mijn schoonmoeder via allerlei wegen er voor zorgt dat er regelmatig zo´n cake naar Nederland komt. En ook de Engelandreis van mijn oudste en onze vakantie in Schotland was niet compleet zonder een Battenburg. Ze vonden het dan ook fantastisch dat er een recept voor Battenburg in `The Great British Book of Baking´ stond. Sinds die ontdekking kwam natuurlijk regelmatig de vraag wanneer ik er een ging bakken. Hierboven zie je het resultaat. Volgens de kenners was hij lekkerder dan die uit de winkel, maar die ziet er dan weer veel strakker en netter uit. De cake heet trouwens Battenburgcake, omdat deze is bedacht en gebakken ter ere van het huwelijk van de kleindochter van Queen Victoria. Deze kleindochter, Princess Victoria of Hesse-Darmstadt, trouwde met Prince Louis of Battenburg. Vandaar dus.

Ingrediënten
Voor de cake
175g ongezouten roomboter
175g suiker
3 geklutste eieren (M) op kamertemperatuur
1/2 tl vanille-extract
175g zelfrijzend bakmeel
1el melk
een paar druppeltjes voedingskleurstof (rood of roze)
Voor de afwerking
350 g witte marsepein
8el jam officieel abrikoos, ik had frambozen-bessen

een bakblik van 15 bij 20 cm dat je door middel van bakpapier in  tweeën hebt gedeeld ( dit doe je door in het midden van je bakpapier een vouw te maken die net zo hoog is als je bakblik. Om te zorgen dat de boel niet gaat schuiven kun je de bodem van je bakblik invetten met boter als een soort lijm)

Oven voorverwarmen op 180 graden.
Klop de boter met een garde of een houten lepel met de suiker totdat deze licht en romig is. De eieren met het vanille-extract beetje bij beetje door het botermengsel mengen. Ieder deel moet helemaal zijn opgenomen voordat het volgende deel er bij komt. De bloem boven de kom met het eier/botermengsel zeven en samen met de melk voorzichtig er doorheen lepelen (gebruik een metalen lepel). Daarna het beslag in tweeën delen. De eerste helft in de ene helft van je bakblik lepelen. Door de andere helft een paar druppels voedingskleurstof mengen zodat het een egale kleur heeft. Let op de kleur wordt donkerder tijdens het bakken. Hierna doe je het gekleurde deel in de andere helft lepelen. Het beslag aan beide kanten netjes verdelen en zorgen dat het egaal is. De cake kan dan in 25 tot 30 minuten worden gebakken totdat deze stevig voelt. Uit de oven halen en met een mes voorzichtig langs de randen van je bakblik en de vouw gaan.
Laat de cake in het bakblik op een rooster staan tot deze helemaal is afgekoeld.

Als de cake helemaal is afgekoeld kun je deze voorzichtig uit je blik halen. Als de helften ongelijk zijn door het rijzen, kun deze bijsnijden met een scherp mes. Snij nu gelijke stroken van je cake. Je kunt kiezen voor twee of drie stroken per helft. Zorg dat ze allemaal gelijk zijn.
maak nu je werkvlak helemaal schoon en rol met behulp van poedersuiker je marsepein uit. Verwarm de jam en zeef de stukjes er uit. Gebruik de jam als lijm en bouw de cake op. Vouw daarna de marsepein strak over de cake. Maak hem met warme handen glad, snij de overtollige marsepein er af en leg de cake met de naad naar beneden op een schaal of bord. Maak nu met kneepjes met je vingers een mooi patroontje in de randen. Snij de cake mooi recht af aan de beide uiteinden zodat heter glad en strak uitziet. Ik heb de restjes marsepein gebruikt om de naam van een jarige er op te maken, maar je kunt er ook nog roosjes of iets anders op maken. Officieel is het echter zonder versiering.

2 opmerkingen:

  1. Deze cake staat ook nog steeds op mijn lijstje om een keer te maken, maar lijkt me altijd zoveel werk. Maar als ik het zo weer lees, valt het eigenlijk best mee. misschien in 2013 toch maar eens een poging wagen : )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Hazel,

    het valt inderdaad mee om de cake te maken. Je kunt er ook echt indruk meemaken, hoewel ik bij jou ook al een paar mooie bakresultaten heb gezien. Volgens mij is dit een eitje voor jou.

    Diana

    BeantwoordenVerwijderen