woensdag 2 juli 2014

Filodeeg gevuld met ricotta, feta, spinazie en pijnboompitjes


Afgelopen dinsdag pakte ik de krant uit de brievenbus met daarin een artikel over minder vlees eten. Het artikel is het derde in de serie `De 10 geboden van goed eten´ in de Volkskrant.  De tien geboden van goed eten zijn:
  1. Eet lokaal.
  2. Eet biologisch of in ieder geval producten waarin zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
  3. Eet minder en alleen diervriendelijk geproduceerd vlees.
  4. Eet producten waar geen E-nummers of andere vreemde stoffen aan zijn toegevoegd.
  5. Betaal meer.
  6. Kook zelf. Besteed dagelijks anderhalf uur aan uw eten.
  7. Eet aan tafel, eet samen met anderen.
  8. Probeer een deel van uw eten zelf te verbouwen, hoe klein dat deel ook is.
  9. Verspil geen eten.
  10. Eet lekker.
De tien geboden werken als een soort stellingen die worden onderzocht. Klopt de stelling? of niet? Gezien de discussies hier aan de keukentafel, werd het artikel over minder vlees eten eens goed bestudeerd. Kortweg komt het er op neer dat het voor het milieu en je gezondheid niet nodig is om totaal vegetarisch te eten, maar dat vlees wel weer een luxe moet worden. 1 keer in de week vlees eten blijkt het gunstigst. Je kunt dan gerust een dikke steak op je bord kan leggen. Dat wordt een beetje te drastisch, 1 keer in de week vlees, daar gaan ze hier zeker niet mee akkoord. Toch maar even de 80/20 ratio proberen vast te houden, dan zijn we al heel erg op de goede weg.

Op zoek naar vegetarische recepten, ben ik met een nieuwe blik in mijn kookboeken aan het neuzen. In het boek van "Wat Katie eet" kwam ik een recept tegen voor een vegetarische spiraal. Filodeeg gevuld met ricotta, feta, spinazie en pijnboompitjes, dat zag er goed uit. Een spiraal is het niet geworden, ik heb er gewoon rolletjes/pakketjes van gemaakt, maar dat deed aan de smaak niets af. Het recept is goedgekeurd, dat wil zeggen, ze vinden het lekker, maar er zit geen vlees in. Zucht.

Filodeeg gevuld met ricotta, feta, spinazie en pijnboompitjes

200 g feta
200 g ricotta
1 pakje filodeeg
350 g spinazie grof gehakt
1 ui gesnipperd
nootmuskaat
2 tenen knoflook
2 eieren geklutst
paneermeel
maanzaad
olijfolie
handvol (blad)peterselie fijn gehakt
75 g gesmolten boter
50 g pijnboompitten
1 eierdooier losgeklopt

oven voorverwarmen op 180 graden
bakplaat

Haal het filodeeg twee uur tevoren uit de vriezer om te ontdooien. Fruit de ui en de knoflook zachtjes in de olijfolie, voeg na vijf minuten in delen de spinazie toe. Als de spinazie is geslonken, deze af laten koelen en in een vergiet laten uitlekken. Druk het vocht er goed uit. Rooster de pijnboompitjes zachtjes in een koekenpan, let op dat ze niet verbranden. Meng de twee soorten kaas samen met de spinazie, de eieren en de pijnboompitten in een mengkom. Rasp er wat nootmuskaat over. Doe er zoveel paneermeel bij  dat je een stevige vulling krijgt. Halveer de vellen filodeeg en leg dan drie vellen op elkaar, waarbij je ze een voor een insmeert met de gesmolten boter. Op de drie vellen wat vulling scheppen,  hou de randen vrij zodat je er een rolletje van kunt maken. De rolletjes plak je dicht met gesmolten boter. De rolletjes bestrijken met de geklutste eierdooier en er daarna wat maanzaad over strooien. Leg de rolletjes op de bakplaat en bak ze in gedurende 30 - 35 minuten goudbruin. Lekker met tzatziki of een andere salade. Zelf had ik nog wat vulling over, die heb ik gebruik voor een kleine hartige taart. Even een paar plakjes hartige taartdeeg in een kleine quichevorm, vulling er in en dan op 180 graden 20 minuten bakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten