zondag 29 juni 2014

Burrito's en dagen zonder vlees


Hoewel er regelmatig een vegetarische maaltijd op tafel komt, kies ik toch vaak voor vlees. Het is soms ook makkelijker, vlees vind ik lekker en de mannen hier in huis zijn behoorlijk gehecht aan hun vlees. Naar aanleiding van de berichten in de media over het boek 80/20 van Niven, stond ik toch weer even stil bij de verhouding tussen groente en vlees die hier op tafel komt. Minder vlees eten heeft allerlei voordelen, maar het is wel even goed nadenken over wat je klaarmaakt. Helemaal vegetarisch eten, dat gaat mij te ver. Dus zo'n 80/20 verhouding is een mooi houvast. Nou gaat het bij Niven niet alleen over groente/vlees, maar ook over lokaal/geïmporteerd, biologisch/niet biologisch. Ook een mooi streven, maar het moet wel haalbaar zijn qua aanbod in de buurt en qua kosten.
Toen dit tijdens het eten ter sprake kwam, is hier aan de keukentafel flink over gediscussieerd. Dat was interessant. Vragen als gaat die 80/20 per maaltijd of over een hele week? We gaan toch niet van die vieze vleesvervangers eten? 

Op zoek naar meer informatie over vegetarisch eten en minder vlees eten, kwam ik terecht bij Dagen zonder vlees. Dit is een Belgisch initiatief dat vorig jaar ook in Nederland heeft plaatsgevonden. Vleeseters worden uitgedaagd om veertig dagen (of minder) geen vlees te eten. Er zijn recepten, een facebookpagina met tips en argumenten voor minder vlees eten. Een van de argumenten is dat een dag geen vlees eten 1000 liter water en 2 m2 broeikasgas bespaart. Daarnaast (een mooi argument voor mijn jongste) wordt er minder regenwoud gekapt en is het beter voor de biodiversiteit.

Dus ga ik de uitdaging aan, we gaan minder vlees eten, meer (biologische of lokaal gekweekte) groenten, maar geen compromis op de smaak. Nu op zoek naar meer lekkere vegetarische recepten als aanvulling op wat ik nu al maak.

Gisteren ben ik begonnen met vegetarische burrito's, gevuld met paprika, courgette, tomaat, zwarte bonen en quorn (de enige voor ons acceptabele vleesvervanger tot nu toe).

Burrito's

voor 4 tot 5 personen

gele en groene paprika in blokjes
ui gesnipperd
courgette in blokjes
blikje tomatenstukjes
blikje zwarte bonen
1 verpakking quornblokjes naturel
12 kleine tortilla's
1 zakje burrito mix
100 g geraspte kaas
eventueel crème fraîche vermengd met peterselie en heel fijngesneden ui

een grote ovenschaal ingevet met zonnebloemolie.
oven voorverwarmen op 200 graden

De ui en paprika fruiten in wat zonnebloemolie. Daarna de courgette er bij doen en deze even meebakken. Vervolgens de zwarte bonen en de tomatenblokjes met vocht toevoegen. De burrito mix met wat water mengen en toevoegen. Het groentemengsel even laten pruttelen. Als alles goed is doorgewarmd en de ui en paprika mooi zacht zijn, kun je de tortilla's gaan vullen. Je schept anderhalve lepel vulling op tortilla, rol hem op en leg in de ovenschaal . Je zou er voor kunnen kiezen om eerst het crème fraîche mengsel op de tortilla te smeren. Als je de burrito's er strak in legt, kun je er aardig wat kwijt. De vulling die je over hebt, kun je over de burrito's heen scheppen. Strooi de kaas er over en zet de schaal in de oven. Als de kaas mooi gesmolten is, kun je de burrito's er uit halen en op tafel zetten. Wij hadden genoeg aan deze hoeveelheid. maar je kunt er eventueel nog een groene salade bij eten.


1 opmerking:

  1. Hey! You are already on Volrecepten.nl and maybe would be interested in sharing your recipes on Volrecepten.be too. If you think it is a good idea, please, add your blog here
    http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    Have a nice day!

    BeantwoordenVerwijderen