donderdag 27 februari 2014

Cornish Fairings om niet te vergeten dat ...


Soms vergeet ik wel eens even dat het zo fijn is om te bakken en koken. Dan denk ik dat ik er geen tijd voor heb, zijn er andere dingen die de aandacht opeisen. Totdat ik het ga missen en er tijd voor maak. En niet begrijp hoe ik het heb laten gebeuren.
Daarom Cornish Fairings om het niet weer te vergeten. Vroeger, en misschien nog steeds, werden deze koekjes verkocht als eetbare souvenirs op de veemarkten in Cornwall. Snelle koekjes, die net even anders zijn. Het recept komt uit "The Great British Book of Baking".

Ingredi├źnten
100 g bloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl dubbelkoolzure soda (zuiveringszout)
1/2 tl ground mixed spice of koekkruiden
40 g fijne kristalsuiker
50 g koude boter in kleine blokjes
1 el mixed peel ofwel gekonfijte citrusschil fijngesneden
3 afgestreken eetlepels Golden Syrup, rietsuikerstroop. Bij de Jumbo en een aantal Albert Heijns te koop.

Twee of drie bakplaten en bakpapier.
Oven voorverwarmen op 190 graden.

Zeef de bloem samen met de bakpoeder, het zuiveringszout en de mixed spice boven een mengkom. Voeg de suiker toe en roer het mengsel even om. Doe de boter er bij en wrijf de boter fijn tussen je vingertoppen tot je mengsel er kruimig uitziet. Meng de mixed peel er door. Verwarm de golden syrup heel zachtjes tot deze meer vloeibaar is en giet het bij je mengsel. Kneed het tot een vrij stijf deeg.
Rol van het deeg balletjes ter grootte van een knikker en verdeel ze over de bakplaten. Hou voldoende ruimte tussen de balletjes, ze vloeien nog uit in de oven.
Bak de koekjes gedurende  7 tot 8 minuten tot ze goudbruin zijn. Je kunt de plaat eventueel nog halverwege de baktijd draaien als je denkt dat ze niet gelijkmatig bakken. Laat de koekjes ongeveer een minuut afkoelen op de bakplaat, zodat ze wat kunnen opstijven. Daarna kunnen ze op een rooster verder helemaal afkoelen.
Bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Het loont de moeite om de ground mixed spice te pakken te krijgen. Het is net anders als de koekkruiden hier doordat er kruidnagel in zit. Dit geeft het koekje de aparte, maar lekkere smaak. Voor de Golden Syrup zou je ook suiker of keukenstroop kunnen gebruiken, dan worden de koekjes wel donkerder. Wat dat met de smaak doet, weet ik niet, ik hoor het graag.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten