zondag 23 maart 2014

Koekjes om te trakteren


Trakteren is leuk en het liefst trakteer je iets wat je zelf ook lekker vindt. Een gebakje of een stukje taart vind ik best lekker, maar het allerliefst eet ik koekjes. Dus geen gevulde of roze koeken, maar gewoon koekjes voor bij de thee of koffie. Het mogen soms best grote koekjes zijn, maar geen koeken. Morgen ga ik trakteren en daarom heb ik vandaag koekjes gebakken. Twee soorten, want ik hou er ook van als je wat te kiezen hebt. In de trommel gaan mee Cornish fairings en chocolate crackles. Het recept van de Cornish fairings vind je in dit bericht. Het recept van de chocolate crackles komt uit The Great British Bake off: How to Bake.

Chocolate crackles

Voor 30 koekjes

100 g donkere chocolade (70% cacao) grof gehakt
100 g zachte ongezouten boter
150 g lichtbruine basterdsuiker
1 groot ei 
1/2 tl vanille aroma
175 g zelfrijzend bakmeel
1/2 tl dubbelkoolzure soda
2 tot 3 el poedersuiker in een schaaltje

2 of 3 bakplaten, ingevet
oven voorverwarmen op 200 graden

De chocolade smelten in een kom boven een pan heet water (mag niet koken). Let op dat de bodem van de kom het water niet raakt. Als de chocolade is gesmolten, kun je de kom van de pan afhalen en de boter er door roeren. Als de boter helemaal is opgenomen in de chocolade, roer je er de basterdsuiker door.
Klop het ei los, samen met de vanille aroma en voeg dit bij het chocolademengsel. Zeef het bakmeel samen met dubbelkoolzure soda boven de kom met het chocolademengsel en roer dit goed door elkaar. Zet de kom met het deeg voor minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
Verdeel het deeg in dertig stukjes en rol er balletjes van. Rol de balletjes deeg door de poedersuiker, zodat er een dikke laag om heen zit. Verdeel de balletjes deeg over de bakplaten. Let op, het deeg loopt uit, dus zorg voor voldoende ruimte tussen de balletjes deeg.
Bak de koekjes gedurende 10 minuten voor een chewy koekje of 12 minuten voor een knapperig koekje. Laat ze daarna een minuut afkoelen op de plaat, om ze daarna op het rooster helemaal af te laten koelen. Tijdens het afkoelen worden ze steviger. Je kunt ze bewaren in een luchtdichte trommel, dan blijven ze zeker vijf dagen goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten