zondag 12 mei 2013

Chocolademoussetaart

Met zin om weer wat uit te proberen en een verjaardag, is het excuus om de bakboeken uit de kast te pakken zo gemaakt. Eerst heb ik zelf een voorselectie gemaakt van de taarten die ik wel wilde bakken. Het keuzemenu kwam uit ´Hoe word ik een goddelijke huisvrouw´van Nigella Lawson en bestond uit; rabarbertaart, chocolademoussetaart en torta alla gianduia. Na een zorgvuldige bestudering van de recepten door de jarige, werd het de chocolademoussetaart. Geen verkeerde keuze, het was een erg lekkere taart. Let op de taart wordt gebakken in een waterbad, dat betekent dat je de vorm in een braadslede zet en hier kokend water in giet. Nu heb ik geen vorm van 23 cm (Engelse maat denk ik, hier niet te krijgen). En een vorm van 24 cm past niet in de braadsledes die ik heb, dus vandaar de keuzes die onderaan de ingredienten staan.
Hierbij het recept;
ingredi├źnten
300g pure chocolade
50g melkchocolade
175g boter
8 grote eieren gesplitst
100g lichte basterdsuiker
100g fijne kristalsuiker
1el vanille-extract
snuf zout
springvorm van 23cm of een van 20cm en extra glaasjes voor de mousse of een springvorm van 20cm en de helft van de ingredienten
extra dik aluminiumfolie
oven voorverwarmen op 180 graden en zorg dat je een ketel of waterkoker aanzet voor het heetwaterbad.

Tip; er mag echt geen dooier bij de eiwitten komen, splits de eieren boven een bakje. Is het gelukt? Doe elk gesplitst eiwit gelijk in de kom die je gebruikt om dit op te kloppen, als het dan misgaat, hoef je niet alles gelijk weg te gooien. Zorg dat dekom die je gebruikt voor de eiwitten schoon en vooral vetvrij is. Twijfel je? Ga met een opengesneden citroen langs de wanden van je kom.

Bekleed de binnenkant van de springvorm met het aluminiumfolie en zorg dat de folie goed tegen de bodem en de zijkant drukt, zodat het oppervlak glad is. Dan komt er geen water bij de chocolademousse.
Laat de chocolade en de boter smelten in de magnetron of in au bain marie en laat het mengsel afkoelen. klop in een andere kom de eierdooiers en de suiker tot een dik bleek mengsel dat lijkt op mayonaise. Het is goed als het als een lint van je garde afloopt. Roer hier de vanille, het zout en het afgekoelde chocolademengsel door.
Klop de eiwitten tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Neem een flinke klodder van het opgeklopte eiwit en roer dit goed door het chocolade-ei mengsel, je maakt het zo losser. Spatel daarna voorzichtig en luchtig de rest van het eiwit door het mengsel.
Giet je moussemengsel in de beklede springvorm, die je in een braadslede hebt gezet. Giet hier zoveel kokend water bij dat er 2,5 cm water in de braadslede staat. Zet het geheel voorzichtig in de oven. Laat de taart daar ongeveer 50 minuten staan.Als het goed is, is de taart van binnen vochtig en mousseachtig, maar de bovenkant moet er droog en gaar uitzien.
Laat de taart volledig afkoelen op een rooster, daarna haal je voorzichtig de folie van de zijkanten. Laat het onder de bodem zitten, anders loop je het risico dat je taart verandert in een zielige hoop (nog steeds lekker, maar niet zo mooi).
Bestrooi de taart met poedersuiker en serveer eventueel met frambozen en creme fraiche.

Wat ik overhad aan mousse heb ik in glaasjes gegoten en in de koelkast gezet om af te koelen. De volgende dag hadden wij een heerlijk toetje!

Hou er wel rekening mee dat deze mousse is gemaakt met rauwe eieren, wat gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand vanwege mogelijke aanwezigheid van salmonella.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten