maandag 13 augustus 2012

Sodabread

Sodabread is een Iers brood dat snel en zonder gist gemaakt wordt. Het rijst met behulp van dubbelkoolzure soda. Dubbelkoolzure soda heeft zuivel nodig als, anders rijst het deeg niet en is de smaak van het baksel niet zo lekker. Het recept dat ik nu heb gebruikt is van Paul Hollywood (How to Bake) en het beste tot nu toe. Het smaakt zoals het brood dat ik in Ierland heb gegeten en ziet er ook goed uit. Het is even wennen, maar je moet het deeg mengen en niet te veel kneden. Je vormt er min of meer een soort bal van en legt het op je bakplaat. Daarna snijdt je er een diep kruis in (bijna door). Wat bloem er over sprenkelen en je hebt een brood dat er mooi rustiek uitziet.
Ingrediënten
500g bloem/meel (je kunt ook de helft vervangen door volkorenmeel)
1tl zout
1tl dubbelkoolzure soda of zuiveringszout (verkrijgbaar bij de drogist)
400 ml karnemelk
Oven voorverwarmen op 200 graden. De ingrediënten snel mengen tot alle meel is opgenomen. Er een bal van vormen en op de bakplaat leggen. Er een diep kruis in snijden en bestrooien met een beetje bloem. 30 minuten bakken, het brood is klaar als het goudbruin is en hol klinkt als je er op klopt.

Je kunt aan het deeg van sodabread van alles toevoegen; rozijnen, noten, geraspte kaas, ui. Het brood dat je hierboven ziet is gemaakt met geraspte kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten