zaterdag 16 juni 2012

Gember/havermoutkoekjes ofwel Grasmere Gingerbread


Een middag samen met mijn jongste zoon is altijd gezellig. En een goede reden om iets te gaan bakken. Hij wist al precies in welke boeken er gekeken moest worden. Vandaag viel de keuze op Grasmere Gingerbread uit `The Great British Book of Baking`.  Tegen de tijd dat we zover waren, ging hij liever buiten voetballen. Om daarna precies op tijd terug te zijn om het deeg te proeven. Het is een koek  met havermout er in en dat geeft een lekker smeu├»ge koek. De kruimels er bovenop maken het een beetje crunchy.
Ingredi├źnten
125g tarwemeel
125 g havermout
125g muscovado suiker, maar ik heb lichtbruine basterd gebruikt
1 tl gemberpoeder
1/2 tl bakpoeder
150 g ongezouten koude boter, in kleine blokjes
25 g fijngehakte stemgember (uitgelekt)
 een bakvorm van 20x20cm, ingevet
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Het meel, de havermout, de suiker, een snuf zout, het bakpoeder en het gemberpoeder in de keukenmachine doen. Een aantal keer de pulseknop indrukken zodat alles goed is gemengd. Daarna de boter toevoegen en de machine laten draaien tot het er uitziet als grof zand (dit is maar kort nodig). Houdt vier eetlepels van het mengsel apart voor de bovenkant. Daarna de gember toevoegen en laten draaien tot je een deeg hebt. Het deeg in de vorm drukken met de achterkant van een lepel. De kruimels er overheen strooien en 25 minuten laten bakken tot het licht goudbruin is. De vorm uit de oven halen en met een tafelmes langs de randen gaan om de koek los te maken. Daarna de koek in vierkanten of rechthoeken snijden en de helemaal af laten koelen in de vorm. Je kunt de koeken bewaren in een luchtdichte trommel (als je dat lukt).2 opmerkingen:

  1. Grappig dat je zoon wou gaan voetballen toen je eraan begon, heel herkenbaar, om te proeven zijn ze dan wel op tijd terug! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, het lijkt wel bij allemaal zo te zijn. Gelukkig zijn er momenten dat ze wel zin hebben om helemaal mee te helpen. En de reacties als ze de keuken binnenlopen tijdens het bakken zijn ook onbetaalbaar; wat ruik ik? Wat ben je aan het maken? Mag ik proeven?
    Diana

    BeantwoordenVerwijderen