woensdag 10 oktober 2012

Walnotenkoekjes ofwel walnut crumbles


Het is weer tijd om walnoten te rapen. Op verschillende plekken hier in de polder staan walnotenbomen. Daar wordt nu druk geraapt. Ook kauwtjes en kraaien zorgen dat ze aan hun deel komen. Regelmatig zie ik ze voorbij vliegen met een noot in de snavel, waarna ze deze vanuit vlucht op de dijk laten vallen (het liefst net voor een auto) om de noot te kraken. Van een deel van `mijn oogst´ heb ik walnut crumbles  gemaakt
(uit het boek van The Great British Bake-off). Lekkere zoete koekjes met heerlijke crunchy walnoten. Lekker voor bij de thee en de koffie zo op woensdagmiddag.

Ingredi├źnten voor ongeveer 24 koekjes
100g zachte boter
100g fijne kristalsuiker
40g rietsuiker
1 groot ei
1/2 tl vanille extract
250g zelfrijzend bakmeel
85g fijn gehakte walnoten
15g grof gehakte walnoten
een snuf zout

De oven voorverwarmen op 180 graden, twee ingevette bakplaten klaarzetten. De zachte boter samen met de suiker goed mixen. Het ei met de vanille licht loskloppen en daarna door het boter/suiker mengsel mixen. Het zelfrijzend bakmeel boven de kom zeven en samen met de fijngehakte walnoten tot een deeg kneden.
Met bebloemde handen balletjes rollen (ter grootte van een walnoot) en op de bakplaat leggen. Je kunt ongeveer 24 koekjes bakken met deze hoeveelheid deeg. Daarna de koekjes met een vork platdrukken en er de grofgehakte walnoot indrukken. De koekjes ongeveer 10 minuten bakken tot ze goudgeel zijn. Even af laten koelen op de plaat en daarna op een rooster. Als je ze in een luchtdichte trommel bewaart, blijven ze nog vijf dagen lekker (als ze dat halen).Geen opmerkingen:

Een reactie posten