dinsdag 26 augustus 2014

Gesmoorde paddestoelen


Inmiddels is er al weer wat tijd verstreken sinds mijn goede voornemen om minder vlees en meer groente in onze maaltijden te verwerken (lees hier & hier). Sindsdien eten we ongeveer 3-4 x in de week vlees en de rest vegetarisch. En dat bevalt goed. De kreet het is lekker, maar er zit geen vlees in klinkt af en toe nog plagerig als het eten op tafel komt, maar als puberende jongens kun je nu eenmaal niet alles zomaar over je kant laten gaan.
Waar we achter zijn gekomen is dat alleen groentes en geen vervangers prima kan zijn in een maaltijd. Verder is tot nu toe alleen Quorn acceptabel als vleesvervanger die op vlees lijkt. Verder zijn eieren, kaas en noten goedgekeurd. Wat ik een prima vleesvervanger vind zijn paddenstoelen, maar dat is een echte no go voor de mannen. Dus dit recept is voor als zij op pad zijn. Heel eenvoudig gesmoorde paddenstoelen, lekker met een omeletje en een meergranen baguette.


Gesmoorde paddestoelen

250 g paddenstoelen (gemengd, kastanjechampignons, shi-take enz.) schoongemaakt
1 kleine ui fijngesnipperd
1 teen knoflook
Proven├žaalse kruiden
zout en peper
ongeveer 50 g roomboter

De ui en knoflook zachtjes fruiten in de boter, de paddestoelen in plakjes snijden en bij de ui en knoflook voegen. Heel zachtjes de paddestoelen laten smoren tot ze geslonken en mooi van kleur zijn. De provencaalse kruiden, peper en zout toevoegen en nog even door laten smoren. Dan serveren met of zonder omeletje op een lekker stuk brood of broodje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten