maandag 21 juli 2014

PruimentijdNa een aantal jaar geen of maar een paar schalen met pruimen, hangt de boom nu bomvol. En wat doe je dan? Weggeven, pruimenjam maken en die ook weggeven, pruimen eten en de pruimen gebruiken voor toetjes en gebak. De afgelopen week heb ik pruimencake, hangop met pruimenjam en pruimencrumble gemaakt. Nog even en dan is het weer voorbij de pruimentijd.

Pruimencake

200 g bloem
200 g zachte boter
200 g suiker
4 grote eieren
1 tl bakpoeder
snuf zout
vanille-aroma
twee handen vol pruimen ontpit en gehalveerd

Cakevorm, vierkante brownievorm of taartvorm (als het beslag er maar in past), ingevet
Oven voorverwarmen op 180 graden.

Mix de boter met de suiker tot een mooi romig geheel, klop de eieren er door tot je een luchtig geheel hebt. Zeef de bloem samen met het zout en bakpoeder boven de kom. Schep de bloem door het beslag. Schep het beslag in de vorm en leg de pruimen er op. Ze zakken vanzelf in het beslag. Bak de cake voor ongeveer een uur. Test met een prikker of hij gaar is (moet er droog uit komen).

Hangop met pruimenjam

pak volle yoghurt
250 ml slagroom

vergiet, theedoek, kom

Bekleed een vergiet met een schone theedoek, zet het vergiet boven een kom. Giet het pak yoghurt leeg in het beklede vergiet. Leg een bord of deksel op het vergiet en vouw daar de punten van je theedoek overheen (anders is heel je koelkast nat). Zet het geheel in de koelkast voor een uur of drie. Klop na de wachttijd de slagroom stijf. Haal de uitgelekte yoghurt uit het vergiet en doe dit in een kom, schraap de theedoek goed schoon. Spatel de slagroom door de uitgelekte yoghurt.
Vul nu glaasjes of bakjes met de hangop. Het is leuk om laagjes te maken; laagje hangop, laagje pruimenjam, laagje hangop, laagje pruimenjam, ... . Je kunt het nog versieren met een beetje amandelschaafsel of crunchy van de cruesli. Uiteraard kun je ook andere jam gebruiken.

Pruimencrumble

zoveel gehalveerde en ontpitte pruimen dat de bodem van je ovenschaal is bedekt
100 g bloem
100 g suiker
100 g havermout of gemalen amandelen
100 g koude boter in blokjes
snuf zout

ingevette platte ovenschaal of brownievorm
oven voorverwarmen op 180 graden

Leg de pruimen op de bodem van de ovenschaal en strooi er eventueel wat suiker over. Doe alle ingredienten voor de kruimellaag in een kom en wrijf de boter door het mengsel tot je mooie kruimels hebt. Je kunt dit ook in de keukenmachine, maar dan moet je wel opletten dat de kruimels niet te fijn worden. Verdeel de kruimellaag over de pruimen en zet de schaal in de oven. Na ongeveer 30-35 minuten is de crumble klaar. De kruimellaag moet mooi goudbruin en crunchy zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten