donderdag 13 maart 2014

Chocoladetaart op zijn best, voor een mooi resultaat ...

De belofte was snel gemaakt, als mijn zoon 550 zou halen, moest er een taart komen. Deze week was het zover. Helemaal blij kwam hij de school uit; je moet een taart bakken! Een chocoladetaart dus. Samen een recept uitgezocht dat er lekker uitzag en vooral veel chocolade bevatte. Het werd een ganachetaart. Het recept vonden we in de Foodies (maart 2014). Het is een recept met verschillende stappen en daartussen wachttijd. Het duurt dus wel even voor je resultaat hebt. Dus uit school een boterham gegeten en daarna gelijk de schorten voorgebonden. Na het bakken van de bodem, hield mijn zoon het niet meer. Veel te mooi weer om te wachten tot we weer verder konden. Hij ging buitenspelen. Gelukkig had hij al wel de chocolade in stukjes gehakt. Toen de taart op tafel kwam, was hij weer present.Ganachetaart

bodem

250 g bloem
snuf zout
100 g boter in kleine blokjes
2 eieren
50 g fijne kristalsuiker

ganache

400 g pure chocolade in stukjes gehakt
250 ml slagroom
2 el boter

ronde vorm van 28 cm doorsnede
oven voorverwarmen op 200 graden.

De bloem zeven boven een kom en samen met een snuf zout, de boter  en de eieren in de kom van de keukenmachine doen. Met behulp van de pulseknop het deeg mengen tot het grotendeels in een bal samenkomt. Uit de kom halen tot een platte schijf vormen en in de huishoudfolie wikkelen. Je kunt het deeg ook met de hand maken door de boter en eieren fijn te wrijven met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Daarna een bal kneden van het deeg. Veertig minuten laten rusten in de koelkast. 
Nadat het deeg heeft gerust, kun je het op een bebloemd aanrecht uitrollen tot een ronde lap van ongeveer 35 cm doorsnede. Zelf gebruik ik een vorm met een losse bodem (Ikea) die ik bedek met bakpapier. Het bakpapier plak ik vast met een beetje boter. De lap rol ik voorzichtig op mijn deegroller, zodat ik hem daarna boven de vorm kan afrollen. 
Als het deeg goed in de vorm ligt, kun je het deeg dat boven de rand uitsteekt afsnijden. Kijk goed of er geen gaatjes of scheurtjes in je deeg zitten. 
Daarna leg je een laag bakpapier op het deeg, waar je bakbonen op strooit. Hiervoor heb ik speciaal een blik oude erwten staan. De vorm kan dan op een bakplaat voor ongeveer 15 minuten in de oven. Hierna de vorm uit de oven halen en het bakpapier en de bakbonen er af halen. De vorm gaat voor ongeveer vijf minuten terug in de oven. Dan is de bodem ook mooi bros. De bodem in de vorm laten afkoelen op een rooster.
Eenmaal afgekoeld kan de ganache worden gemaakt door de slagroom met de boter aan de kook te brengen en deze bij de chocolade in de kom te gieten. Al roerende smelt de chocolade en eindig je met een ganache. Deze giet je in de vorm, verdeel je over de bodem en strijk je glad. 
De taart kan nu verder opstijven in de koelkast.
Je kunt er zeker twaalf stukjes van snijden. Het is een machtig stukje taart. Poedersuiker er over om het af te maken en dan genieten!

koekjes van de restjes deeg voor tijdens het wachten
Geen opmerkingen:

Een reactie posten