vrijdag 14 februari 2014

Er komt een konijn bij de bakker ... griesmeelcake met wortel en sinaasappelWie kent hem niet, de mop van het konijn en de worteltjestaart. Er zijn genoeg recepten voor worteltaart of cake, maar nog nooit heb ik zo´n recept uitgeprobeerd. Misschien toch dat konijn dat ik in gedachte hoor zeggen; "Vies hè!". In de laatste Allerhande (februari 2014) stond het recept voor griesmeelcake met wortel en sinaasappel. Griesmeelcake klonk al apart en dan toch weer die wortels. Het plan was gemaakt, 'worteltjestaart' bakken. Tijdens een kop thee bij een vriendin, kwam de cake op tafel. Hij was heerlijk. Aan de slag dan maar.

Ingrediënten
100 g amandelen of 100 g amandelmeel
2 sinaasappels (schoongeboend)
2 eieren
250 g fijne kristalsuiker
150 g boter op kamertemperatuur in kleine blokjes
250 g ricotta (witte Italiaanse kaas gemaakt van wei)
300 g winterpeen geschild en grof geraspt (ongeveer vier stuks)
250 g griesmeel
1 tl of half zakje bakpoeder
25 g poedersuiker

keukenmachine (voor de amandelen)
rasp
mixer
cakevorm van 30 cm
bakpapier
satéprikker

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Als je de amandelen gebruikt in plaats van het amandelmeel, moet je de amandelen vier minuten roosteren op een zacht vuur en deze daarna op een bord af laten koelen. Eenmaal afgekoeld kun je ze in de keukenmachine fijnmalen.


Gebruik de fijne rasp om de oranje schil van de sinaasappels te raspen. De sinaasappelrasp samen met de eieren, suiker, boter en de heft van de ricotta in een kom doen en vijf minuten mixen.


Meng de griesmeel met de bakpoeder, een mespunt zout en de gemalen amandelen of het amandelmeel. Roer het ricottamengsel hier weer door. Als de griesmeel helemaal goed is vermengd, de wortelrasp er door roeren.
Het beslag in de met bakpapier beklede cakevorm storten en gelijkmatig verdelen.
De cake 50 minuten bakken. Na veertig minuten even kijken of de satéprikker er al schoon uitkomt. Is dit nog niet zo, laat de cake dan even doorbakken. Houd de bovenkant van de cake in de gaten. Wordt deze erg donker, dek hem dan even af met aluminiumfolie.
Als de cake gaar is, laat je hem 15 minuten afkoelen in de vorm. Daarna een uur op een rooster. En nee dan kan er nog niet geproefd worden. Hier in de keuken moet ik bijna een waakhond inhuren om dat uur te halen.

Voor bij de cake kun je de rest van de ricotta gebruiken als garnering. Sinaasappel uitpersen, een lepel sap samen met 25 g poedersuiker door de ricotta roeren en bij een plak van de cake serveren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten