zaterdag 22 februari 2014

Brood gevuld met abrikozen, dadels en rozijnen


De kaasboer, een dorp verderop, verkoopt allerlei soorten meel en bakmixen. Deze keer nam ik een zak roggemeel mee, zonder dat ik eigenlijk wist wat ik er precies mee wilde doen. In How to bake van Paul Hollywood (jurylid in The great British Bake-off), vond ik een recept voor dit brood. Het wordt niet met 100% roggemeel gebakken, maar met een mengsel van roggemeel, volkorenmeel en bloem. Roggemeel heeft namelijk minder gluten en geeft een heel vast brood. Tijdens het kneden voelde het deeg dan ook in eerste instantie heel anders, veel ruwer dan normaal.

Onder bloem, linksboven roggemeel en rechtsboven volkorentarwemeel.
Voor dit brood moet je wel de tijd nemen, tussen de eerste keer kneden en uit de oven halen zit vier tot zeven uur. Dat heeft te maken met het rijzen van het brood. Met het werkelijk bereiden ben je een klein half uur bezig. Het bakken duurt ongeveer 35 minuten.

Ingredi├źnten
300 g bloem en nog wat extra voor tijdens het kneden en om het brood mee te decoreren
100 g roggemeel
100 g volkorenmeel
10 g zout
10 g instant gist
30 g zachte ongezouten boter
20 ml keukenstroop
320 ml (koud) water
zonnebloemolie (voor tijdens het kneden)
100 g rozijnen
80 g dadels in kleine stukjes
100 g gedroogde abrikozen in kleine stukjes (gewelde, die je gelijk kunt eten)

bakplaat en bakpapier
oven voorverwarmen op 210 graden na tweede  rijs, tijdens derde rijs

Doe al het meel in een grote mengkom. Doe het zout aan de ene kant van de kom en de gist aan de andere kant van de kom. Het zout en de gist mogen niet direct met elkaar in aanraking komen, dit is niet goed voor de gist. Voeg de boter, de stroop en driekwart van het water in een kuiltje in het midden van het meel toe. Dan met je vingers vanaf de zijkanten het meel en de andere ingredienten mengen tot je een niet al te nat deeg hebt. Ga door tot het deeg goed samenhangt. Vet je werkblad in met wat zonnebloemolie en kneed het deeg 5 tot 10 minuten op het werkblad. Als het deeg zacht is met een mooi zijdeachtig uiterlijk, doe je het terug in de kom. Om plakken te voorkomen vet je de bodem van de kom in met een beetje zonnebloemolie. Leg er een theedoek over en laat het deeg zeker een uur rijzen, maar het mag gerust twee tot drie uur zijn.

De vulling; kleine stukjes dadel, abrikozen en rozijnen.

Strooi wat bloem over je werkblad en leg het deeg hierop. Voeg de dadels, abrikozen en rozijnen toe en kneed ze door het deeg. Doe het deeg hierna terug in de kom en laat het weer een uur rijzen onder de theedoek. Zorg dat er een bakplaat met bakpapier klaar staat. Na het rijzen vouw je het deeg een aantal keer op het bebloemde werkblad, net zo lang totdat alle lucht eruit is. Vorm het deeg tot een ovaal en leg het op de bakplaat. Doe de bakplaat met het deeg in een grote plastic zak en laat het weer een uur rijzen. Laat ondertussen de over voorverwarmen op 210 graden. Kijk na een uur of het deeg voldoende is gerezen door het even met een vinger in te duwen, als het direct weer terugspringt is het klaar om te bakken. Wrijf bloem in het deeg en maak er over de lengte een diepe snede in. Bak het brood ongeveer 35 minuten. Het is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat het afkoelen op een rooster. Het is lekker met een beetje boter, bij een kaasplank, maar ook als je een plak even roostert. Het vraagt wat geduld, maar dan heb je een heel lekker brood. Zo lekker dat het hier 's avonds gebakken, de volgende ochtend bij het ontbijt al half op was.

Een half brood en nog wat kruimels, je moet er snel bij zijn ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten