dinsdag 27 augustus 2013

Zandkoekjes stempelen?


Hier in de keuken heb ik een paar speculaasplanken en plankjes. Een keer een grote gekregen, een kleine gevonden en weer een andere als souvenir gekocht. Op een fair in de buurt vond ik ook een soort speculaasplankje. Een prachtig vogeltje en een bloemetje zijn er uitgesneden. Voor vijfenzeventig cent mocht ik het mee naar huis nemen. Maar het is geen speculaasplankje, het is anders.


Het lijkt mij toch echt bedoeld voor koekjes. Toch maar eens kijken wat ik er mee kan. Met behulp van de jongste een zanddeeg gemaakt en hij mocht kneden.


Het deeg een uurtje laten rusten en uitgerold en het plankje als een stempel gebruikt om het rauwe deeg te stempelen.


Maar na een poosje in de oven waren de prachtige bloemen en vogeltjes verdwenen. Dan de pas gebakken koekjes nog maar een keer stempelen. 


Lekkere koekjes met vogeltjes en bloemetjes gemaakt, maar of het plankje daarvoor bedoeld is? Iemand die het weet?

Ingredi├źnten
150g lichte basterdsuiker
15g vanillesuiker
3g zout
250g zachte boter
tl kaneel
270g bloem

De suiker en boter goed mengen door te roeren met een houten lepel. De kaneel door de bloem mengen en dit samen door de boter kneden. Het deeg kneden tot je er een bal van kunt maken. Deze bal tot een platte schijf vormen en deze in huishoudfolie wikkelen. Het deeg zo ingepakt een uur laten rusten en ondertussen de oven voorverwarmen op 170 graden. Het deeg tot een lap van ongeveer drie centimeter dik uitrollen. Dit gaat het beste op een bebloemd aanrecht. De koekjes uitsteken of snijden en verdelen over een bakplaat. Leg ze niet te dicht bij elkaar, ze lopen nog uit. Bak de koekjes (desnoods in twee sessies) ongeveer 15 minuten. Laat ze even afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster. Als je de koekjes ook wilt stempelen, kun je dit het beste doen als ze net uit de oven komen.

1 opmerking: