dinsdag 18 juni 2013

Mini pavlova´sSinds ik een keer bij de bakker een paar grote merengues heb gekocht, ben ik verloren. Niets zo lekker als schuimgebak, luchtig, knapperig en lekker zoet. En eigenlijk simpel te maken, hoewel ik daar door uitproberen pas achter kwam. Bij een pavlova combineer je merengues met vers fruit en slagroom, nog lekkerder. Dit recept komt uit Nigella Lawson´s "Hoe word ik een goddelijke huisvrouw". Daar heb ik al meer uitgemaakt en ook dit recept werkt goed. Deze keer heb ik een half recept gemaakt, anders was het erg veel voor het kleine feestje dat we hier te vieren hadden, maar voor een groter feest is het ideaal. Je kunt de merengeus van te voren maken en de pavlova's bijna op afroep samenstellen zodat alles vers en lekker knapperig blijft.

Ingrediënten
8 eiwitten
500g fijne kristalsuiker
snufje zout
4 tl maizena
1 krappe tl vanille extract
2 tl witte wijnazijn
7,5 dl slagroom stijfgeklopt
1000g zacht fruit zoals bramen, aardbeien, frambozen, bessen enz.
poedersuiker

3 bakplaten met bakpapier
Oven voorverwarmen op 180 graden.

Tip; er mag echt geen dooier bij de eiwitten komen, splits de eieren boven een bakje. Is het gelukt? Doe elk gesplitst eiwit gelijk in de kom die je gebruikt om dit op te kloppen, als het dan misgaat, hoef je niet alles gelijk weg te gooien. Zorg dat de kom die je gebruikt voor de eiwitten schoon en vooral vetvrij is. Twijfel je? Ga met een opengesneden citroen langs de wanden van je kom.

Klop de eiwitten met het zout tot het schuim pieken vormt, maar nog niet helemaal stijf is. Doe er al kloppend geleidelijk de suiker bij en blijf kloppen tot je een kom vol satijnachtig glanzend schuim hebt. Strooi de maizena er over, voeg de witte wijnazijn en het vanille extract erbij en spatel alles voorzichtig door het eiwitschuim.
Schep een flinke lepel schuim en leg dit hoopje op de bakplaat, maak er met de lepel een holling in waar de slagroom en het fruit in kan. Er passen ongeveer zes merengues op de bakplaat. Zet de merengues in de oven en draai de oventemperatuur naar 150 graden en bak ze ongeveer een half uur. Zet de oven uit en laat de merengues nog een half uur in de oven staan. Laat ze daarna buiten de oven goed afkoelen op een rooster.
Vul de afgekoelde merengues met room en strijk dit glad. Leg het fruit er op en bestrooi met poedersuiker.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten