zondag 30 juni 2013

Pizza met ui, tomaat en geitenkaasPizza is een van de favorieten hier in de keuken, maar deze keer wilde ik wat anders. Eerder heb ik al een keer uientaart gemaakt en dat was erg lekker. Daarnaast had ik ergens een recept gezien van een soort plaattaart met uien en geitenkaas. Zou dat mogelijk zijn; een pizza met uien en geitenkaas? Ik ben er mee aan de slag gegaan en heb de uien behandeld zoals voor de taart bedoeld was, maar heb pizzadeeg als bodem genomen. In plaats van tomatensaus, heb ik dun gesneden plakken tomaat gebruikt en geitenkaas in plaats van mozarella en oude geraspte kaas. Omdat ik nog een puntpaprika had liggen, is deze er ook in ringetjes op beland.

ingredienten
500g bloem
10g gedroogde gist
10g zout (of door mij gebruikt lo-salt)
ongeveer 400ml handwarm water
een flinke scheut olijfolie
ongeveer 8 uien (gele en rode gemengd) in ringen gesneden
vier teentjes knoflook fijngesneden
balsamico azijn
gedroogde Italiaanse kruiden (potje van de AH)
4 tomaten
puntpaprika
zachte geitenkaas (ik had twee 'piramide'doosjes Chavroux)

grote koekenpan
2 bakplaten en evt. bakpapier
oven voorverwarmen op 250 graden

Olijfolie in de pan doen en de uien samen met de knoflook zachtjes laten bakken. Als de uien mooi glanzen en zacht zijn, kun er een scheut balsamico azijn bij doen en de Italiaanse kruiden. Nog even laten meebakken (5 minuten) en dan in de pan laten afkoelen.
Bloem in de kom doen, de gist in een kuiltje en het zout aan de rand (deze twee niet direct met elkaar in aanraking laten komen, is slecht voor de gist). Een scheut olijfolie en wat van water in het kuiltje en vanuit het kuiltje er steeds meer bloem door mengen. Als je alles hebt gemengd en een goed nat plakkerig deeg hebt, kun je gaan kneden. Kneed ongeveer 10 minuten tot het deeg zacht en veerkrachtig is. Leg het daarna even weg in je mengkom afgedekt met een vochtige theedoek. Om plakken te voorkomen, kun je een beetje olijfolie in de kom doen.
De tomaten in dunne plakken snijden en de paprika in dunne ringen.
Het deeg in twee stukken verdelen en uitrollen. Het deeg op de bakplaat doen en dan de uien verdelen over de eerste 'pizza'. Daarover de tomaten en paprika verdelen. Per plaat een doosje geitenkaas leegscheppen met een kleine lepel en deze verdelen over de pizza. De eerste plaat in de oven schuiven en de temperatuur terugdraaien naar 220 graden. De tweede plaat afmaken en wachten tot de eerste klaar is. De pizza is klaar als de randen mooi goudbruin en gerezen zijn. Dit is ongeveer 10-15 minuten bakken, maar dat ligt aan je oven.

Lekker met een groene salade.

Tip; als je uien snijdt laat dan de wortelaanzet met rust, dit scheelt een hoop tranen. Hier zit namelijk de grootste concentratie van het stofje dat je ogen laat tranen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten