maandag 4 juni 2012

Olijvenbrood

Het heeft lang geduurd voordat ik olijven een beetje ben gaan waarderen, maar laatst bij een wijnproeverij ben ik omgegaan. Kleine zwarte olijfjes waren het en ik vond ze lekker. Nog niet met bakken tegelijk, maar zo af en toe en paar, ja dat wel. Nu had ik al eerder olijvenbrood gegeten bij iemand in Engeland. Geen recept natuurlijk, dus zelf aan het experimenteren gegaan. Het resultaat; een lekker knabbelbrood. Voor bij tapas, de borrel of verzin zelf maar ... .
Ingredi├źnten;
300g bloem
10g gist
een tl zout
een scheut olijfolie
lauwwarm water
een handvol gehakte zwart olijven
grof zeezout
Het deeg kneden met de gist, het zout, de olijfolie en zoveel water als nodig voor een soepel deeg. Daarna de olijven er door kneden. Een uur laten rijzen op een warme plek. Het deeg doorkneden en vormen op een bakplaat. Nog een half uur narijzen onder een vochtige theedoek en ondertussen de oven voorverwarmen op 220 graden. Het brood diagonaal in twee richtingen insnijden een beetje bevochtigen en er grof zeezout over heen strooien. Ongeveer een half uur bakken. In het eerste kwartier een bak met kokend water onderin de oven plaatsen. Als het brood goudbruin is en hol klinkt, is het klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten