Bessen, frambozen, kruisbessen ... het is zomer in de tuin en in de keuken. Dat betekent plukken, genieten en jam maken of frambozenazijn of sorbet of taart met verse vruchten of pavlova's of ... . Over jam schreef ik al eerder, het is vrij eenvoudig en als het herfstig somber of koud winterweer is kun je nog steeds een beetje zomer te voorschijn toveren. Naast jam heb ik nu ook sorbetijs gemaakt van frambozen (Home Made) en van rode bessen . Het is niet echt lastig, je moet alleen als je geen ijsmachine hebt ieder uur het ijs even los kloppen met een vork. Dan heb je na vijf uur heerlijk ijs. Je begint met het pureren van het fruit en het maken van de suikersiroop. Voor de bessen heb ik meer suiker genomen dan voor de frambozen, want die zijn vrij zuur van zichzelf.
ingredienten
500g frambozen of rode bessen
150 g of 225 g basterdsuiker
100 of 150 ml water
Pureer het fruit in de blender of met de staafmixer, wrijf de pulp door een zeef als je geen pitjes in je ijs wilt (bij de frambozen deed ik het niet, bij de bessen wel). Doe de pulp in een lage schaal als je geen ijsmachine hebt. Verwarm de suiker en het water in een pannetje tot de suiker helemaal is opgelost. Giet de siroop bij de fruitpulp en laat helemaal afkoelen. Als je een ijsmachine hebt, doe je alles in de ijsmachine en heb je in 30 minuten sorbetijs. Heb je dat net als ik niet, dan zet je de helemaal afgekoelde pulp in je vriezer. Ieder uur maak je het ijs los van de randen en klop je met een vork alle grote ijskristallen los tot je weer een egale massa hebt. Het ijs wordt steeds dikker en na vijf uur is het klaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten