maandag 23 april 2012

Spiraalkoekjes & Chocolatechipcookies

Woensdag is het juffen- en meester "onjaardag" bij de jongste twee op school. Eerst hebben we eens even geteld. Met vaste juffen en meester, een LIO juf en een stagejuf, kwamen we op zeven stuks. Na een paar jaar bloemetjes zaaien, werd het tijd voor wat anders. Even denken ... koekjes bakken? Nou dat vonden de heren wel wat. Met een stapel bakboeken voor hun neus, zouden ze wel even uitzoeken wat lekker was. Na het plakken van vele bladwijzers was het tijd voor de keuze. Chocolatechipcookies en spiraalkoekjes! Ingrediënten bij elkaar zoeken en bakken maar. Twee uur later was het zover, zo'n veertig koekjes om te verdelen. Natuurlijk moest er tussendoor wel worden geproefd, stel je voor dat ze  niet lekker zijn. Nu nog leuk inpakken en dan zijn we klaar voor de "onjaardag".

Spiraalkoekjes
Dit recept komt uit; Koekje van Cees Holtkamp en Kees Raat van uitgeverij De kookboekhandel.

Ingredienten;
  • 200g boter
  • 125g witte basterdsuiker
  • 3g zout
  • 15g vanillesuiker (ik heb een pot gevuld met suiker en vanillestokjes)
  • 125g Zeeuwse bloem, gezeefd
  • 125g patent bloem, gezeefd (ik heb geen Zeeuwse bloem en doe het dus met 250g patentbloem)
  • 5g cacaopoeder
Oven voorverwarmen tot 160 graden. Je hebt drie bakplaten nodig.

Meng de boter met de basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker, kneed de bloem er door. Deel het deeg in ongelijke stukken. Meng door het kleinste stuk de cacao. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast. Rol daarna de twee stukken uit tot een grotere en kleinere lap. Leg de kleine lap op de grote en rol op. Snijd er dunne plakjes van en leg ze met 9 tegelijk op de bakplaat (met genoeg ruimte ertussen). Bak ze ongeveer 15 minuten. Even af laten koelen op de bakplaat en daarna verder afkoelen op een rooster. Je kunt ze ongeveer 5 dagen bewaren in een luchtdichte trommel.

Chocolatechip cookies 
Dit recept komt uit  Stap voor stap bakken van Love food.
Oven voorverwarmen tot 190 graden. Je hebt twee bakplaten nodig.
Ingredienten;
  • gesmolten boter om in te vetten
  • 175g gezeefde bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 125g gesmolten boter
  • 85g rietsuiker
  • 55g fijne kristalsuiker
  • 1/2 tl vanillearoma
  • 1 ei 
  • 125g pure chocolatechips of gehakte pure chocolade
Doe alle ingrediënten in een grote kom en klop goed. Verdeel met behulp van twee eetlepels het deeg in hoopjes over de bakplaat. Let op het deeg loopt uit en heeft dus ruimte nodig. Je kunt zelf kiezen of je grote of kleine koeken bakt. De koekjes in 10 tot 12 minuten goudbruin bakken en daarna af laten koelen op een rooster. Ze zijn tot ongeveer vijf dagen te bewaren in een luchtdichte trommel.

1 opmerking: