donderdag 27 maart 2014

Liefde voor het bakken of voor koekjes?


Mijn liefde voor bakken is aanstekelijk geloof ik. Of is het de liefde voor koekjes? Vorig weekeinde zat de jongste met zijn neus in het boek 'Koekje' van Cees Holtkamp en Kees Raat. Hij was op zoek naar een recept dat hij helemaal zelf kon maken. Het werden Hollandse daalders met een beetje hulp van mijn kant. Helemaal alleen koekjes bakken was toch wel een beetje lastig. Eerst gezorgd dat alles in huis was, zodat hij woensdagmiddag kon gaan bakken. Wat was dat moeilijk om toe te kijken hoe hij aan de slag ging. Dus ben ik in de buurt gebleven om een handje toe te steken als hij er even niet uit kwam. En om de koekjes uit de oven te halen, want dat was wel heel spannend, vond hij zelf. Heel geduldig volgde hij netjes de stappen en iets minder geduldig ruimde hij ook alles netjes weer op na het bakken. Zijn broer moest uit de buurt blijven, die mag volgende week. Maar eenmaal klaar, mocht hij natuurlijk wel proeven. De koekjes zijn goedgekeurd. Nog even geduld en dan kan hij echt helemaal zelf gaan bakken.

Hollandse daalders

160 g zachte boter
125 g witte basterdsuiker
15 g vanillesuiker
3 g zout
135 g bloem
1/2 tl bakpoeder
60 g gemalen kokos

2 bakplaten
oven voorverwarmen op 170 graden

Boter, basterdsuiker, vanillesuiker, en zout met een lepel goed mengen. Bakpoeder, de bloem zeven boven de kom en met de kokos door het boter suikermengsel roeren. balletjes vormen ter grootte van een flinke knikker en met voldoende tussenruimte op een licht ingevette bakplaat leggen. De koekjes veertien minuten bakken in de voorverwarmde oven (of tot ze er mooi goudbruin uitzien). Een minuutje laten liggen op de bakplaat en daarna verder laten afkoelen op het rooster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten